Taurons

Taurons

Els taurons viuen i s’alimenten a profunditats considerables, i durant la major part del temps s’alimenten al fons oceànic; però els taurons famolencs segueixen els peixos fins a la superfície i fins a aigües poc profundes. Quan un tauró explora aigües d’aquesta classe, és probable que sigui perillós.

El gran tauró blanc és el de major mida, però aquesta no és una indicació de la seva perillositat ni guarda relació amb la probabilitat d’un atac. Un tauró de menor mida que una persona també pot matar-la. Els taurons pelegrins i els taurons balena poden mesurar 13,3 m de longitud, però s’alimenten de plàncton diminut i no són cap problema.

La dieta usual d’un tauró comprèn peixos, calamars, crancs i una varietat d’altres animals marins, però el tauró busca menjar que sigui fàcil d’atrapar i persegueix especialment els peixos que s’han separat dels seus bancs o preses ferides. Els taurons segueixen els vaixells per menjar-se les restes de menjar llançades per la borda.

Els taurons oceànics tenen capacitat per a matar, però als tròpics el seu menjar és tan abundant que no solen ser ferotges. Aquests taurons acostumen a ser covards i se’ls pot espantar punxant-los amb un pal, especialment al nas. Tanmateix, crear una commoció pot atreure altres taurons des de lluny.

Els seus petits ulls tenen una visió limitada i localitzen les seves preses per l’olor i les vibracions a l’aigua. Se sentiran atrets per la sang de les ferides, pels excrements corporals i pel fem.

Els taurons es mostren més actius per alimentar-se de a la matinada, al capvespre i de nit.

Uns moviments dèbils i agitats atrauran l’atenció dels taurons perquè suggereixen la presència d’una criatura ferida i vulnerable. Se’ls repel·leix amb moviments forts i regulars i sorolls elevats. L’estranya aparició de l’ésser humà és nova per als taurons i la roba crea una forma confusa. Un grup de persones vestides i agrupades estaran més segurs que un únic individu.

A més, els taurons no poden detenir-se sobtadament ni donar-se la volta amb rapidesa. Un bon nadador pot evitar un únic tauró gran fent canvis ràpids de direcció que el tauró no pot igualar.

Si un tauró es manté a distància, és que només sent curiositat. En canvi, si s’apropa traçant cercles i inicia un moviment sobtat, la probabilitat d’un atac és molt més elevada.

No totes les aletes que treuen el cap per sobre la superfície estan unides a un tauró. Les puntes de les ales de les ratlles grans poden tallar la superfície i fer la sensació que pertanyen a un parell de taurons que es mouen de manera estranya, perfectament sincronitzats. Poden aparèixer també aletes de balena, com també de marsopes i de dofins, que són inofensius i probablement es mostraran de manera més completa.

En una situació de supervivència, si un tauró petit queda enganxat accidentalment a l’ham, se’l pot arrossegar fins al costat del rai o del bot, treure’n el cap de l’aigua i apallissar-lo amb força abans de pujar-lo a bord. Assegura’t que estigui realment atordit abans d’apropar-t’hi i rematar-lo amb més colps, per aconseguir filets de tauró.

Llevat que portes posat una armilla salvavides o que viatges en un rai equipat amb repel·lent de taurons, el risc és gran per a qualsevol que estigui a l’aigua, però no és un resultat inevitable que es produeixi un atac de taurons.

Si un grup de persones es veu amenaçat, han d’apinyar-se les unes a les altres mirant cap a fora. Per a defensar-se dels atacs s’han de fer colps de peu i de puny cap a fora amb les cames i els braços rígids.

Fes sorolls forts colpejant l’aigua amb les mans buides. Posa el cap sota l’aigua i crida. Aquestes mesures són més eficaces amb un grup, però poden servir també fins i tot si et trobes sol i sota atac. Si tens un ganivet, prepara’t per a usar-lo. Colpeja el tauró de ple al musell o ataca’l a les ganyes o els ulls.

Si et trobes en un rai o en un bot, no pesques quan hi haja taurons a prop i no llances deixalles per la borda (ni tan sols excrements ni restos de peixos). Solta els hams amb esquer. No fiques els braços ni les cames a l’aigua. Si un tauró amenaça d’atacar, dissuadeix-lo pegant-li colps al musell amb la pala d’un rem o amb la mà. Recorda que un tauró gran també pot arrencar d’una mossegada un tros del rai o del bot.

Si tens repel·lent de taurons, segueix les instruccions del fabricant, però utilitza’l només si la situació és molt greu. El repel·lent es dissiparà aviat a l’aigua i es tornarà ineficaç. Tria’n bé el moment, ja que recorda que únicament podràs usar-lo una vegada.

Aquí et deixo el vídeo del meu canal de YouTube on ho explico tot amb més detall. Gaudeix-lo!

NO ET PERDES RES

Sigues la primera persona en rebre els correus d'alt valor.

N'envie un CADA DIA. No t'apuntes si això és un inconvenient.

No faig spam! Llig la política de privacitat per obtenir més informació.

No Comments

Post A Comment