Les mores

Les mores

Les mores són un petit fruit silvestre que creix en un arbust invasor anomenat esbarzer i que apareix a finals de l’estiu i a principis de la tardor a la vora dels rius, als camins… Es tracta d’un fruit que creix en arbustos de la família de les rosàcies, la qual inclou més de 2.000 espècies de plantes herbàcies, arbustos i arbres distribuïts per les regions temperades de tot el món. Una de les activitats més satisfactòries a finals d’estiu és la de recol·lectar a mà mores silvestres. Sempre que trobo un esbarzer ple de mores madures penso que soc molt afortunat i m’afanyo a agafar-ne tot i que són difícils d’agafar a causa de les múltiples espines d’aquests arbust. Pensa que el més probable és que braços i cames se’t queden plens d’esgarrapades i punxades i els dits ben tacats. El problema és que només duren unes setmanes a l’arbust. Jo tinc localitzats uns quants esbarzers i sé que puc trobar mores madures quasi cada dia durant el període de maduració. Si algú pensa que sap quin gust fan les mores perquè ha tastat les que venen al supermercat, hi està molt equivocat. Les silvestres tenen un gust molt més intens que les que venen, que solen ser originaries de Califòrnia.

El seu color és inicialment verdós, es va fent roig quan va madurant i finalment és de color negre o porpra fosc. Tenen un sabor agredolç que, quan encara no està madura, és molt aspre. De fet, no et recomano que en tastes una de color roig, encara que siguin boniques, i molt menys les verdes. Les de color verd són tan dures com una pedra, el que és normal en les fruites… La mora és una fruita polidrupa, la qual cosa significa que la formen petites drupes o llavors.

Informació nutricional

 • Són fruits nutritius i refrescants, contenen prop de el 85% d’aigua i un 10% d’excel·lents sucres (glucosa i levulosa).
 • Presenten un baix aportament calòric (35,1-37 kcal per 100 grams de part comestible) atesa la seua escassa aportació en hidrats de carboni.
 • Contenen 0,90 grams de proteïnes per 100 grams de part comestible, 1 gram per 100 grams de part comestible de lípids i gens de colesterol.
 • Són bona font de fibra: ens aporten 9 grams per 100 grams de part comestible.
 • És una de les fruites que més antioxidants aporten al nostre organisme, en ser riques en pigments naturals com les antocianines (flavonoides) i carotenoides, i també pterostilbè, que és un compost que pertany a el grup denominat fitoalexines, produïdes al seu torn per les plantes en resposta als fongs i a la llum ultraviolada.
 • Dins de les vitamines, cal destacar la vitamina C (24 mg per 100 grams de part comestible, una quantitat superior a la que posseeixen alguns cítrics). També són bona font de vitamina I (13,3 mg per 100 grams de part comestible), una mica de vitamina A i del grup B (niacina, tiamina i riboflavina).
 • Quant a la seva composició en minerals, ens aporten potassi (210 mg per 100 grams de part comestible), ferro, calci (aquests dos últims de pitjor aprofitament que els procedents d’aliments d’origen animal), magnesi, manganès (1,29 mg per 100 grams de part comestible) i zinc (0,27 mg per 100 grams de part comestible).
 • Quan no estan madures, són riques en tanins, responsable de la sensació d’aspror i astringència a la boca. En el procés de maduració, la quantitat de tanins va disminuint fins arribar al seu punt màxim de dolçor, que es reflecteix mitjançant un color negre brillant en el fruit.
 • Posseeix àcids naturals (clorogènic, ferúlic, ursòlic i màlic) amb propietats anticancerígenes.

Curiositats

 • Les mores s’inclouen dins de les denominades fruites del bosc, com els mirtils
 • Eren utilitzades tant pels navegants nòrdics com els esquimals americans per prevenir l’escorbut.
 • De la mora procedeix el nom que es dona al color morat. La planta de la mora dels pantans, amb les seves flors i fruits, apareix gravada en les monedes de dos euros de Finlàndia.
 • Alguns components de les mores poden contribuir a prevenir l’Alzheimer, segons un estudi publicat a la revista ChemistryIndustry.

Si tens la immensa sort de trobar-ne a la bora d’un camí o a prop d’un riu busca esbarzers i no dubtes a tastar-les i si et trobes en una situació de supervivència recol·lecta totes les que puguis.

Aquí et deixo l’enllaç a un vídeo del meu canal de YouTube on està explicat tot el que has llegit. Gaudeix-lo!

NO ET PERDES RES

Sigues la primera persona en rebre els correus d'alt valor.

N'envie un CADA DIA. No t'apuntes si això és un inconvenient.

No faig spam! Llig la política de privacitat per obtenir més informació.

NO ET PERDES RES

Sigues la primera persona en rebre els correus d'alt valor.

N'envie un CADA DIA. No t'apuntes si això és un inconvenient.

No faig spam! Llig la política de privacitat per obtenir més informació.

No Comments

Post A Comment